Dijous, 29 de novembre de 2007
DE LES CATACOMBES A LA PRIMITIVA ESGLÉSIA: ELS PRIMERS CRISTIANS
En la conferència, el Dr. Pergola va fer una explicació molt clara i amena sobre l'organització dels primers cementiris cristians de la ciutat de Roma. Es desenvolupaven, seguint el costum romà, al costat de les vies d'accés a la població, fora del recinte urbà.
Va fer especial menció a les catacombes cristianes -cementiris subterranis d'enormes extensions-, a la tipologia dels hipogeus (construcció funerària excavada en la vessant d'una muntanya), als sarcòfags i a les pintures que apareixen a les tombes, amb una rica iconografia cristiana i també a les inscripcions funeràries.
Aquestes catacombes romanes es daten entre finals del segle II i el segle V i algunes d'elles són les mostres més antigues de les evidències materials dels primers cristians que han estat documentades per l'Arqueologia fins a l'actualitat.
(Extracte de la conferència a càrrec del Dr. Philippe Pergola, del Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana (Roma), a l'església de Sant Martí d'Empúries, el dia 29 de novembre de 2007. Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries).