Mardi, janvier 18 2011

Esdeveniment
« précédentMardi, janvier 18 2011suivant »
Key 1

Per la unitat dels cristians

Donnée du événement
Genre: 
Autre
Date: 
18/01/2011 - 00:00

 Avui comença l'octavari de pregària per la unitat dels cristians
 

La crida d'enguany arriba des de l'Església mare de Jerusalem

 

Fa dos mil anys, durant els dies de la Pentecosta, els primers deixebles de Crist reunits a Jerusalem, aplegats en la unitat del cos de Crist, feren l'experiència de l'efusió de l'Esperit Sant. Els cristians de tostemps i d'arreu del món, conjuntament cridats a proclamar Jesucrist Senyor i Salvador, han vist en aquest esdeveniment l'origen de la seva comunitat de fidels.

L'Església primitiva de Jerusalem passà moltes dificultats, externes i internes; els seus membres, però, perseveraren en la comunió fraterna, la fracció del pa i la pregària.

No és difícil de constatar que la situació dels primers cristians de la Ciutat Santa és si fa o no fa igual a la de l'Església d'avui a Jerusalem. Aquesta comunitat fa l'experiència de moltes alegries i sofriments d'aquella Església primitiva: injustícies, desigualtats i divisions, amb voluntat de ser fidel, tanmateix, a la més gran unitat possible entre cristians.

Actualment les Esglésies a Jerusalem ens fan avinent què vol dir lluitar per la unitat amb dificultats. Ens mostren que la crida per la unitat pot anar més enllà dels mots i orientar-nos veritablement vers el futur que anticipa sobre la terra la Jerusalem celeste tot contribuint a construir-la.

La crida a la unitat arriba enguany a les Esglésies de tot el món des de Jerusalem, l'Església mare. Conscients de les pròpies divisions i de la necessitat de fer elles mateixes més per la unitat del Cos de Crist, les Esglésies de Jerusalem inviten els cristians a redescobrir els valors que sostenien la unitat de la primera comunitat cristiana de Jerusalem, constant a escoltar l'ensenyament dels apòstols, a la comunió fraterna, a la fracció del pa i a la pregària. Heus aquí el repte que tenim.


Quatre elements d'unitat

Les pregàries per a la unitat cristiana han estat preparades pels cristians de Jerusalem, els quals han escollit el tema d'Ac 2,42: Tots eren constants a escoltar l'ensenyament dels apòstols i a viure en comunió fraterna, a partir el pa i a assistir a la pregària. Aquest tema ens recorda els origens de la primera Església de Jerusalem; és una crida a la reflexió i a la renovació, al retorn als fonaments de la fe; una invitació a fer memòria de l' Església indivisa. Comporta quatre elements, és a dir, quatre trets distintius de la comunitat cristiana primitiva, essencials per a la vida de tota comunitat cristiana. 1) La Paraula ha estat transmesa pels apòstols. 2) La primera comunitat creient que es reunia era una comunitat fraterna (koinonia). 3) Celebrava l'Eucaristia (“la fracció del pa”) en memòria de la Nova Aliança que Jesús acomplia a través dels seus sofriments, la seva mort i la seva resurrecció. 4) Era l'ofrena d'una pregària continuada. Aquests quatre elements són els pilars de la vida de l'Església i de la seva unitat.

La comunitat cristiana de Terra Santa subratlla aquests elements fonamentals i prega Déu per la unitat i la veritat de l'Església estesa per tot el món. Els cristians de Jerusalem inviten les seves germanes i els seus germans de tot el món a unir-se a la seva pregària en la lluita per la justícia, la pau i la prosperitat de tots els pobles de la terra.

 

*  *  *  *  *  *  * 

 

Pregària per la unitat

 

O Déu, Pare de tots i cadascun de nosaltres,

Vós ens demaneu a tots de fer arribar

el vostre amor on els pobres són humiliats,

la vostra alegria on el poble està abatut,

la vostra reconciliació on els homes estan dividits:

el pare amb el fill,

la mare amb la filla,

el marit amb la muller,

el creient amb el qui no pot creure,

el cristià amb el seu germà cristià no estimat.


Vós ens obriu el camí

perquè el cos ferit de Jesucrist, la vostra Església,

sigui llevat de comunió per als pobres d'aquesta terra

i per tota la família humana.

 

                                                                      Mare Teresa de Calcuta i Germà Roger de Taizé